Al 2010 més valencià

Diego Gomez

Escola Valenciana-Federació d’Asociacions

Durant el 2010 anem a celebrar 25 anys de Trobades. En aquest període de temps Escola Valenciana ha vetllat perquè el procés de normalització de la nostra llengua tinguera una aplicació el més universal possible al País Valencià. Cal dir que ha estat un treball constant fruit de la tasca que, any rere any, han portat a cap una gran quantitat de persones de les nostres comarques, fent de la seua aportació un projecte col·lectiu sense precedents, que mira cap al món des de la perspectiva valenciana. De bestreta és el moment d´expressar el nostre agraïment a totes les persones que dia a dia continuen treballant per la revitalització i la recuperació d´una llengua compartida que és la senya d´identitat més valuosa del poble valencià.
Ara al 2010, hem de tindre el coratge d´albirar nous horitzons, de mirar amb els ulls nets cap al futur, un futur del qual ja es coneixen alguns indicis perquè naix del nostre present més pròxim. Els temps han canviat i cal enfrontar-nos a nous reptes amb una bona dosi d´esperança i també amb una dosi generosa de debat i adaptació a les noves circumstàncies. Front a la desmobilització ciutadana, la desesperança, el dèficit de cultura democràtica, front a la manca de sensibilitat i promoció de l´ensenyament i ús del valencià… nosaltres hem de continuar obrint els braços i no tancar cap porta. Hem de sumar gent i projectes que reviscolen la nostra cultura i la nostra llengua.
Després de 25 anys de festes per la llengua, l´esperit de la recuperació i normalització de la nostra llengua continua present i està per damunt d´acords polítics, negociacions sindicals i esborranys de lleis. Per damunt de tots aquests paradigmes es troben els drets dels ciutadans i ciutadanes, en aquest cas, els nostres drets lingüístics reconeguts en el marc legal. Per damunt de tot es troba l´estima pel valencià, la llengua que aprenen els nostres xiquets i xiquetes, la llengua que té un títol que molts obliden: el de llengua pròpia.
Ara al 2010, hem de continuar tenint il·lusió, encara podem avançar junts. Hem d´abandonar i deixar el victimisme. Hem de ser optimistes perquè el treball diari, l´esforç i l´experiència del dia a dia ens carreguen de raó. Hem de continuar treballant i exigint. Hem de dir que el valencià obre les portes a les llengües i obre les portes al plurilingüisme i al futur. Hem d´exigir el requisit lingüístic per a totes les administracions públiques. Hem de demanar més campanyes de promoció d´ús social del valencià. I hem de demanar més trellat i més compromís als nostres representants. Senyor Camps, senyor Font de Mora, al 2010 volem més valencià.

Accedir a l’article

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: