Arròs amb fesols i naps

L’arròs amb fesols i naps és un plat típic de l’Horta de València, la Ribera, la Safor, la Marina Alta i Baixa, conegut també amb el nom de “caldera” o “arròs junt”. Tot i ser un plat típic de l’hivern, per com de contundent que és, és molt comú gaudir-lo a les festes dels pobles cuinat en grans quantitats (15 o 20 calderes) convertint-se en un esdeveniment festiu.

Es cuina en un calder alt i metàl·lic, portant-se a ebullició a força de llenya, normalment de taronger o garrofera, necessitant-se prou hores per a la seua cocció. Els ingredients bàsics per a la seua elaboració són el porc (orella, morro, cansalada i fins i tot manetes) botifarres de ceba, fesols, naps (que han de ser de la varietat “nap i col”) i l’arròs.

Hi han variants locals, ja que com més al nord de la comarca de l’Horta es puja és costum substituir part de la carn de porc per boví i a la zona de l’albufera per ànec perquè el resultat final siga menys greixós, i en altres zones properes a la comarca de l’Horta, com Camp de Túria, els fesols solen ser substituïts per garrofó

Ingredients:

  • 300 g – Arròs
  • ½ – Col d’olla tallada a trossets
  • ½ kg – Naps
  • 100 g – fesols (mongetes seques)
  • 1 – cua de porc salada
  • 1 tros – Orella de porc salada
  • 2 – Ossos de l’espinada
  • 1 – Ceba
  • 2 – Tomàquets
  • Uns brins – Safrà
  • Oli
  • Sal

Preparació:

Elaboració:
Coeu les mongetes i els naps amb la cua de porc dessalada, l’orella dessalada i els ossos segons la recepta de mongetes bullides.
En una cassola amb oli, sofregiu la col, la ceba i el tomàquet.
Quan el sofregit estigui fet, afegiu-hi l’orella i la cua cuites tallades a trossos i el caldo de la cocció.
Quan bulli tireu-hi l’arròs i ho deixeu coure uns 18 minuts aproximadament.
A mitja cocció hi afegiu les mongetes i el safrà.

Variacions:
S’hi poden afegir baldanes en l’últim moment.
En lloc de safrà s’hi pot posar pebre roig.
S’hi poden afegir peus de porc, bullits a part o amb les mongetes.

Bon profit !!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: