Xafardeig: Ausias March, vida amorosa

Ausias Marc

La vida amorosa d’Ausiàs March comença ben jove, resultat d’una relació anterior al seu primer matrimoni és el naixement del seu fill bastard Francesc. De la seua joventut també data una carta de la reina Maria de 1425 al batle general de València que ordenava que es buscara un jove (Joanet, fill de Pere Carnisser, notari de Favara) que era en via de perdició en companyia d’Ausiàs March i altres fadrins. També existeix un procés en la cort de València de l’any 1427 motivat per una ofensa d’Ausiàs a un tal Isabel, però que fou sobresegut, però estigué a punt de provocar l’embargament del seus feus.

El 1437 es casà amb Isabel Martorell, provinent de la petita noblesa de Gandia, germana de Joanot Martorell i filla de Francesc Martorell. No tingué descendència d’aquest primera unió, però si que obtingué una dot considerable. Aquesta dot fou problemàtica, quan Isabel heretà les terres de la dot que li pertocaven a l’hora de repartir les terres de la Vall de Xaló sorgiren desavinences amb Galceran Martorell, el seu cunyat. S’arribà a l’extrem d’un desafiament el 1438, però l’any següent s’arribà a una entesa. Isabel moriria el setembre del mateix any, aleshores Ausiàs prengué possessió com a nou senyor dels llocs de Ràfol de Famut, Benibéder, Cuta, Traella i el Ràfol de Xaló. Isabel Martorell fou soterrada al monestir de Sant Jeroni de Cotalba.

El 1443 es tornà a casar, ara amb Joana Escorna, pertanyent a una vella família de Pedreguer. Fou necessària una dispensa papal per ser parents. El dot de Joana consistia en el lloc de Pedreguer i tenia com a garanties algunes rendes. Joana morí el 1454, fent a Ausiàs amb el seus testament hereu universal.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: